Cursus TREC

Wat is TREC?
In Frankrijk zijn trektochten te paard erg populair. Zelfs zo populair dat het een officiëel onderdeel van de paardensport is.  Dit officiële onderdeel heet TREC.  De afkorting staat voor : Technique de Randonnée Equestre de Compétition en betekent letterlijk competitieve ruiter trektochttechnieken.

Tijdens trektochten kom je onderweg diverse obstakels tegen, zoals  laag-hangende takken, hekjes, smalle paadjes en doorgangen, waterpartijen, heuvels etc. etc.  Tijdens de TREC- competitie wordt beoordeeld hoe handig jij bent om samen met jouw paard deze obstakels te trotseren.

TREC bestaat uit 3 onderdelen: 
1. Een oriëntatierit met voorgeschreven snelheden.
2. Een gangenbeheersingsproef waarbij je over een afstand van 100 of 150 meter op de heenweg zo langzaam mogelijk moet galopperen en op de terugweg zo snel mogelijk moet stappen.
3. Een terreinrit (afstandsrit) met zo’n 16 hindernissen die je binnen een bepaalde tijd moet afleggen.

Wat maakt TREC zo bijzonder?
Bij TREC gaat het om samenwerken  en communiceren met je paard, controle, wederzijds vertrouwen, doorzettingsvermogen en behendigheid. Het gaat juist niet om snelheid en hindernissen springen. Daarom is TREC  een hele toegankelijke sport voor bijna elk niveau en bijna iedere combinatie.  Het wedstrijdelement geeft toch een uitdaging aan het geheel. TREC is hierdoor heel geschikt voor bijvoorbeeld het oppoetsen van het zelfvertrouwen van onzekere ruiters of voor combinaties waarvan het paard niet meer op het hoogste wedstrijdniveau mee kan komen. 

Grondwerk bij TREC
In de terreinproef worden de onderdelen niet alleen te paard maar ook ook aan de hand uitgevoerd.  Dit vraagt een hele goede samenwerking met je paard of pony. Grondwerk biedt bovendien een basis voor wederzijds vertrouwen en helpt controle over je paard te krijgen.  Door deze manier van communiceren met je paard/pony word je ook bewuster van het effect van jouw hulpen wanneer je onder het zadel rijdt.

Wij organiseren geen officiële TREC-wedstrijden, maar vinden de sport zo leuk dat wij wel cursussen aanbieden waarin je kennis kunt maken met alle onderdelen van deze sport.

De cursus
De cursus bestaat uit vier lessen en wordt gegeven op zaterdag van
11.00 – 12.00 uur en/of van 13.00 – 14.00 uur.   Het ene uur wordt gebruikt voor deelnemers die voor het eerst deelnemen en het andere uur wordt gebruikt als vervolgcursus. De lessen worden gegeven in de grote binnenrijbaan van de manege en op het aangrenzende cross en bosterrein van de manege. 

De cursus is als volgt opgebouwd:
Les 1:
Grondwerk: TREC- onderdelen aan de hand,hoe kan jouw lichaamstaal jou hierbij helpen?
Les 2:
Gangenbeheersingsproef- MA-Maitrise des Allures: tempocontrole
Les 3:
Terreinrit met hindernissen PTV- Parcours en Terrain Varié:onderdelen aan de hand en op het paard uitgewerkt
Les 4:
Terreinrit met hindernissen PTV- Parcours en Terrain Varié:onderdelen aan de hand en op het paard uitgewerkt.

Het inschrijfgeld voor deze cursus bedraagt:
Manegepaard      : € 90,-
Manegepony        : € 75.-
Eigen paard           : € 75,-
Eigen pony            : € 60,-

Ook organiseren wij regelmatig TREC kennismakingsdagen. Deze dagen zijn voor iedereen toegankelijk,  ook wanneer je nog weinig rij-ervaring hebt.

Houdt onze evenementenkalender en onze homepage in de gaten voor de nieuwste data van de cursussen en kennismakingsdagen of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief kan via deze link:

Ja, ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen

Meer informatie? Neem dan contact met ons op of kom gezellig langs.
U kunt ons bereiken via: T 06 -53 34 22 91 / 033-46 22 020 of per mail via manegetreekhoeve@gmail.com.